Úhoř je v kuchyni ceněnou sladkovodní rybou, i když v poslední době v souvislosti se snížením jeho stavů se neobjevuje v jídelníčcích tak často. Úhoře lze připravovat snad na všechny obvyklé způsoby, nejčastěji se ale peče, udí, smaží, dusí nebo vaří. Všeobecně u něj platí, že čím jednodušší je příprava, tím chutnější pokrm je.
Má velice lahodné maso a jen malé množství kostí. Maso obsahuje vysoký obsah tuku. Dokonce se uvádí, že obsah tuku může dosahovat až 27 %. Proto není vhodné pro ty, kteří mají problémy s trávením.
Existuje mnoho úprav úhořího masa, podle způsobu přípravy se liší název pokrmu. Smažením: úhoř po italsku, dušením úhoř po burgundsku, vařením úhoř po římsku a grilováním tzv. úhoř Villeneuve.
Pro 4 mlsouny:
600 g úhoře
100 g mouky
50 g kukuřičné mouky
2 bobkové listy
bílý vinný ocet
olej
sůl
Úhoří maso nakrájíme na kousky velké asi 6 cm, dáme do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně očistíme. Necháme okapat a kuchyňskou utěrkou osušíme. Smícháme oba druhy mouky a maso v něm obalíme. Na pánvi rozehřejeme olej a pomalu smažíme. Smažit by se mělo asi 10 minut, jedině tak bude maso opravdu uvařené. Usmažené kousky dáme na kuchyňskou utěrku, aby nasákla přebytečný olej. Kousky osolíme. Podáváme se salátem.
Pokud maso zbude, nebo si jej chceme nechat na další den. Vložíme jej do skleničky, osolíme, zalijeme octem, tak, aby bylo maso ponořené a přidáme bokové listy. Skladujeme na chladném místě a podáváme na další den.
Sandra Špačková
foto: www.finedinniglovers.com