Jste milovníky polévek a upřednostňujete jednoduchou přípravu?
Tato italská polévka je velmi podobná české rajské polévce, není však sladká a díky své osvěžující chuti se výtečně hodí pro teplejší dny.
Polévka se podává s čerstvou bagetou nebo focacciou ozdobená lístky bazalky.
Pro 2-3 mlsouny:
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 červená cibule
15 lístků bazalky
olivový olej
sůl, pepř
bílá bageta na zahuštění – ideálně dva dny stará
Na olivovém oleji nejprve orestujeme nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme natrhanou bazalku, přihodíme rajčata. Celou směs okořeníme, promícháme a necháme zhruba 10 minut vařit. Poté přidáme bagetu nakrájenou na tenké plátky, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, dokud polévka nezhoustne. Poté důkladně promícháme a na mírném ohni pod pokličkou vaříme ještě dalších 30 minut.
Jak správně oloupat rajčata?
Slupku rajčat nejprve nařízneme do křížku. Dáme vařit vodu a vařící vodou naříznutá rajčata zalijeme. Necháme asi tak 1 minutu stát. Poté rajčata slijeme a zalijeme studenou vodou, když už nejsou horká a lze je udržet v ruce, pomocí nožíku slupku směrem od křížku jednoduše sloupneme.
Sandra Š.
foto: unsplash