Nápoj pochází od Johna Collinse, který pracoval jako hlavní číšník v londýnském oblíbeném hotelu Limmer. Původně se koktejl míchal s ginem Genever, ale to bylo spíše pro silnější nátury. Koktejl se stal mnohem populárnější, jakmile byl suchý gin Genever Dutch-style nahrazen sladším londýnským ginem Old Tom. Právě tato verze je známa jako Tom Collins.
Zajímavé je, že v Americe se John Collins připravuje z bourbonu a Joe Collins ze skotské
5 cl ginu
3cl citrónove šťávy
2 cl cukrového sirupu
soda
Suroviny kromě sody v šejkru protřepeme spolu s ledem. Scedíme do sklenky na několik kostek ledu a sklenici dolijeme sodou. Koktejl zdobíme plátky citronu a koktejlovou třešní.
Zajímavost pro mlsouny:
Hlavní přísadou v tomto koktejlu je gin.Věděli jste, že historie ginu sahá až do 16. století do Holandska? Právě tam byla prvně vyrobena pálenka s aroma z jalovce, tato pálenka se nazývá Genever. Její název je odvozen od francouzského slova genièvre (jalovec).
Za pomocí anglických pluků se tato pálenka dostala z Holandska až do Anglie. Poté následovala dlouhá cesta k tomu, aby se z této pálenky stal gin, který se již v 19. stoletím stal národním nápojem.
Martina Mlsná
foto: Scott Akerman_flickr