Tiramisu, pochází z italského Toskánska, občas se mu říká i Toscan Trifle: Toskánská maličkost.
Dezert prvně spatřil světlo světa ve městě Siena při příležitosti návštěvy vévody Cosimo de’Medici III, kde jej pro něj vytvořili místní kuchaři. Po této události se mu říkalo „zuppa del duca“. Dezert vévodu tak uchvátil, že si jeho recept odvezl s sebou do Florencie a předal svým dvorním kuchařům. Od té doby se recept velmi rychle šířil, a to především mezi anglickými intelektuály, kteří si jej převezli do Anglie. Následně se dezertu začalo říkat „zuppa Inglese“.
Dezert však putoval po mnoha státech rozšířil se do celé Evropy. Nejvíce si ho oblíbily italské kurtizány. Dezert totiž díky vysokému obsahu cukru a kávy údajně povzbuzoval jejich výkon. Traduje se, že odtud pochází jeho dnešní název tirami-su, neboli „pozvednout do výše“ nebo také „povznést se“. Nutno dodat, že jeho původní podoba byla s vaječným pudingem, který byl nahrazen až ve 20. století za sýr mascarpone.
Dnes nesmí chybět v žádné italské restauraci a je znám ve všech koutech světa.
500g mascarpone
5 lžic cukru krupice
5 vajec (dbejte na to, aby byly čerstvé)
1 panák likéru Amaretto
1 šálek silné kávy
1 balení cukrářských piškotů (Savoiardi)
kakao na posypání
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme sníh. Do žloutků přidáme sýr Mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh. Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarettem, jen rychle, aby se nerozmáčely. Skládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému pak posypeme kakaem. Necháme min 2 hodiny zatuhnout v lednici.
rdc
foto: victoria aleksandrova, unsplash