Tapenáda („pomazánka z oliv“) má dlouhou historii.
Za dnešní podobu tapenády ale vděčíme vedoucímu restaurace „la Maison Dorée“ v Marseille. Ten totiž v roce 1880 vytvořil na svou svatbu originální směs z oliv, kaparů a filet z ančoviček. To všechno rozdrtil a následně smíchal s olivovým olejem a česnekem. Dnes existuje mnoho variant, v zásadě platí, co rodina to recept.
Ochutnejte jednu z mnoha variací tapenád.
Pro 6 mlsounů:
185 g tuňáka ve vlastní šťávě
400 g oliv plněných sardelovým krémem
90 g ančoviček
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
citrónová šťáva
sůl, pepř
bageta
Vejce uvaříme natvrdo. Z tuňáka a oliv slijeme nálev. Česnek oloupeme. Tuňák, olivy, česnek a ančovičky včetně oleje rozmělníme a smícháme. Přimícháme, ocet, olej a vše dobře promícháme. Ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Vejce nakrájíme nadrobno. Bagetu nakrájíme, plátky namažeme tapenádou a posypeme vejcem.
Martina M.