Thajské rybí placky se sladkokyselou omáčkou

V našich končinách se často připravují placky květákové, cuketové, vaječné a jiné. Jen málokdo však zatím ochutnal rybí placky.

Pro jejich přípravu je sice potřeba hodně speciálních surovin, ale díky rozšiřujícím se asijským obchodům, jsou běžně dostupné.

Zajděte si tam, pořiďte si rybí omáčku, červenou kari pastu, čerstvý koriandr, limetkové listy a dejte se do vaření. Výsledek stojí za to.

Pro 4 mlsouny:

500 g filé z bílé ryby
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce červené kari pasty
4 lžíce cukru
2 lžíce koriandru
1 list z limetky
1 vejce
sůl
rostlinný olej

sladkokyselá omáčka:

1 lžička třtinového cukru
3 lžíce rýžového octa
1 lžíce vody
2 chilli papričky
1 lžíce rybí omáčky

Z filé odstraníme kosti a nakrájíme na malé kousky. Maso rozmixujeme na kaši a smícháme s kari pastou, rybí omáčkou, vejcem, limetkovým listem, koriandrem, cukrem a solí.
Do hrnce dáme cukr, vodu, rýžový ocet a mícháme, až se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, vaříme dvě minuty, poté dáme stranou, přimícháme dvě najemno nakrájené chilli papričky a rybí omáčku. Promícháme a necháme vychladnout. Na pánvi rozehřejeme olej, z rybí směsi vytvoříme malé placky a z obou stran osmažíme dozlatova.
Podáváme se sladkokyselou omáčkou.

Sandra Špačková
foto: sbs.com.au


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>