Původně je karí tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú (kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce). Během koloniální nadvlády však Britové začali tento pojem používat pro koření, které se pro přípravu těchto pokrmů používá. Když se tohle koření dostalo do Evropy, zůstalo mu toto nesprávné označení. V Asii se dodnes pod tímto pojmem rozumí jen pokrm, koření se říká masálá.
Ochutnejte dnes thajské červené karí podle receptu školy vaření Chefparade.
Pro 4 mlsouny:
1 pol. lžíce karí pasty, rostlinný olej, kokosové mléko
rybí omáčka
lilek, kuřecí maso (prsa), ananas, červená paprika bambus, žampiony
chilli
hnědý cukr
citrónová tráva
galangal nebo zázvor limetka
koriandr, thajská bazalka
Zeleninu a ananas nakrájíme na větší kousky. Lilek neloupeme. Zázvor oloupeme a rozkrojíme, použijeme cca 2 větší kousky. Citronovou trávu očistíme a nakrojíme šikmo na cca 5 cm kousky. Ve woku osmahneme na oleji karí pastu. Když pasta zvláční a voní, přidáme kuřecí maso a osmahneme. Zalijeme kokosovým mlékem s vodou v poměru 1:1. Přidáme citronovou trávu, zázvor, limetkové listy a zbytek zeleniny/ananas. Krátce povaříme. Ochutíme limetkou, rybí omáčkou, chilli příp. cukrem. Do hotového karí vmícháme čerstvé bylinky – nesekáme a nevaříme. Podáváme s rýží.
Zdroj: Chefparade.cz