Sezóna chřestu je opět tady a kdo hledá recepty na zajímavé pokrmy, je tu správně.
Chřestu sluší nejrůznější omáčky a v tomto receptu je to smetanová omáčka s kozím sýrem a čerstvou pažitkou.
Výsledkem je naprosto famózní chutné jarní jídlo, které určitě musíte ochutnat.
Tip: Kdo by si chtěl pochutnat ještě více, může k pokrmu přikusovat italské grissini.
Pro 4 mlsouny:
160 g kozí goudy vcelku
½ svazku pažitky
2 lžíce olivového oleje
300 ml smetanu
1 pórek (asi 300 g)
350 g těstovin
sůl, pepř
400 ml zeleninového vývaru
Šalotku nakrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme. Pažitku nakrájíme a dáme stranou. V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přilijeme smetanu, necháme trochu provařit a poté přidáme sýr. Na mírném ohni vařím tak dlouho, až se sýr rozpustí. Přiklopíme a dáme stranou, udržujeme v teple.
Z chřestu odřízneme zdřevnatělé konce a případně oloupeme. Pórek nakrájíme na dlouhé úzké proužky. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
Mezitím v hrnci přivedeme k varu vývar, vložíme do něj chřest a pórek a asi tři minuty povaříme. Do omáčky přimícháme nakrájenou pažitku. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru. Ochutíme solí a pepřem.
Chřest s pórkem dáme rovnou na talíř a podáváme s těstovinami přelitými smetanovou omáčkou.
Sandra Š.