Pokud ještě nemáte naplánované menu na vánoční svátky, máme pro vás pár tipů, kterými zaručeně uspokojíte chuťové pohárky vašich hostů.
Jednoduché, ale chutné recepty můžete využít nejen v době Vánoc, ale i po celý rok.
Bramborový salát s Parmigiano Reggiano DOP
Tradiční bramborový salát, který pravděpodobně nechybí na žádné vánoční tabuli, můžete povýšit kvalitním sýrem Parmigiano Reggiano DOP.
1 mrkev
1 petržel
hrst velkolisté petrželky – najemno nasekané
75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce majonézy
1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
sůl
čerstvě mletý černý pepř[/one_half_last]
Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel, a stejně tak jako brambory, vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl. Hotový dressing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.
Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP
O něco náročnější, ale za to velice chutný recept na vepřovou roládu se skvěle hodí například pro rodinný oběd na druhý svátek vánoční místo klasické husy.
300 g mletého masa
2 cibule
100 g pancetty
1 dcl bílého vína
200 g sýra Asiago DOP
2 mrkve
100 g čerstvého másla
0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
šalvěj
rozmarýn
Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme. Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.
Přejeme dobrou chuť!
TZ