Sýrové recepty na poslední chvíli

Pokud ještě nemáte naplánované menu na vánoční svátky, máme pro vás pár tipů, kterými zaručeně uspokojíte chuťové pohárky vašich hostů.

Jednoduché, ale chutné recepty můžete využít nejen v době Vánoc, ale i po celý rok.

Bramborový salát s Parmigiano Reggiano DOP

Tradiční bramborový salát, který pravděpodobně nechybí na žádné vánoční tabuli, můžete povýšit kvalitním sýrem Parmigiano Reggiano DOP.

6 středně velkých brambor na salát
1 mrkev
1 petržel
hrst velkolisté petrželky – najemno nasekané
75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP

3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce majonézy
1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
sůl
čerstvě mletý černý pepř[/one_half_last]

Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel, a stejně tak jako brambory, vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl. Hotový dressing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.

Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP

O něco náročnější, ale za to velice chutný recept na vepřovou roládu se skvěle hodí například pro rodinný oběd na druhý svátek vánoční místo klasické husy.

1 kg vepřové plece
300 g mletého masa
2 cibule
100 g pancetty
1 dcl bílého vína
200 g sýra Asiago DOP
2 mrkve
1/2 celeru
100 g čerstvého másla
0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
šalvěj
rozmarýn

Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s  mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme. Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.

Přejeme dobrou chuť!

 

TZ


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>