Švestky jsou zásobárnou zdraví prospěšných látek a mimo jiné jsou i skvělým zdrojem energie.
Upečte si z nich vynikající dort.
Nejchutnější je tento dort z čerstvých švestek.
Jeho přípravu zvládne i pekař amatér, tak se do něj pusťte.
Jakmile jej zvládnete, zkusit můžete švestkový tvarohový koláč, který je na přípravu trochu náročnější. Ale chuťově si vás získá.
Na formu o průměru 28 cm:
125 g změklého másla
1 vejce
+ máslo na vymazání formy
4 lžíce cukru
¼ lžičky mleté skořice
1 lžíce rumu
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
Dále budeme potřebovat:
pečící papír
asi 1 kg luštěnin na slepé pečení
Mouku vyhněteme s máslem, cukrem a vejce do těsta. Formu vymažeme máslem. Těsto rovnoměrně vymačkáme do formy až do strany. Dáme do lednice asi na hodinu vystydnout. Poté vyjmeme navrch položíme pečící papír a zasypeme luštěninami. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 10 minut. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky. Smícháme se dvěma lžícemi cukru a skořicí. Z těsta odstraníme luštěniny s pečícím papírem a místo něj na těsto rozprostřeme strouhanku smíchanou rumem. Vyložíme švestky. Na zálivku smícháme škrob se smetanou, vejci a zbylým cukrem tak, aby nevznikly žádné hrudky. Přelijeme přes švestky a vložíme do trouby na dalších 30 minut. Vyjmeme, necháme vychladit a podáváme.
Sandra Š.