Švédské masové kuličky

Máte rádi švédské masové kuličky?

Tak proč je nezkusit uvařit doma?

Jejich příprava je jednoduchá a netrvá dlouho.

Tradičně se kuličky podávají se krémovou smetanovou omáčkou, brusinkami a vařenými bramborami či bramborovou kaší.

V některých skandinávských rodinách se kromě mletého nového koření do masové směsi přidává i mletý zázvor a muškátový oříšek. Jak je připravíte vy?

Pro 4 mlsouny:

na kuličky:

500 g mletého masa (např. plec a bůček)
100 g střídky toastového chleba
200 ml 30% smetany
1 cibule
2 lžíce másla
1 lžička soli
1 lžička mletého pepře
1 lžička mletého nového koření
1 vejce
rostlinný olej

na omáčku:

50 g másla
4 lžíce mouky
1/2 l vývaru
150 ml smetany
mletý pepř
sůl

Chléb rozdrolíme do mísy, zalijeme smetanou a necháme nasát. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme lžíci másla, na kterém za stálého míchání necháme zesklovatět. V míse smícháme mleté maso, smaženou cibuli, chlebovou střídku, sůl, pepř nové koření a vejce. Vymícháme do hladké směsi a necháme 2 hodiny odpočívat v lednici. Z masa vytvarujeme kuličky. V pánvi rozehřejeme olej se lžící másla. Vložíme  kuličky a ze všech stran osmažíme do zlatohnědé barvy.

V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou, asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Sandra Špačková
foto: angsarap.net


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>