Máte rádi švédské masové kuličky?
Tak proč je nezkusit uvařit doma?
Jejich příprava je jednoduchá a netrvá dlouho.
Tradičně se kuličky podávají se krémovou smetanovou omáčkou, brusinkami a vařenými bramborami či bramborovou kaší.
V některých skandinávských rodinách se kromě mletého nového koření do masové směsi přidává i mletý zázvor a muškátový oříšek. Jak je připravíte vy?
Pro 4 mlsouny:
na kuličky:
100 g střídky toastového chleba
200 ml 30% smetany
1 cibule
2 lžíce másla
1 lžička mletého pepře
1 lžička mletého nového koření
1 vejce
rostlinný olej
na omáčku:
4 lžíce mouky
1/2 l vývaru
mletý pepř
sůl
Chléb rozdrolíme do mísy, zalijeme smetanou a necháme nasát. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme lžíci másla, na kterém za stálého míchání necháme zesklovatět. V míse smícháme mleté maso, smaženou cibuli, chlebovou střídku, sůl, pepř nové koření a vejce. Vymícháme do hladké směsi a necháme 2 hodiny odpočívat v lednici. Z masa vytvarujeme kuličky. V pánvi rozehřejeme olej se lžící másla. Vložíme kuličky a ze všech stran osmažíme do zlatohnědé barvy.
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou, asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Sandra Špačková
foto: angsarap.net