Vánoce se kvapem blíží a kromě jiných povinností je třeba rovněž naplánovat menu na sváteční dny. Zřejmě máte ohledně vánočních pokrmů své rodinné tradice, víte ale, co jí během těchto dní třeba vaši sousedé?
Tradiční snídaní Štědrého dne bývá v naší zemi vánočka. V některých rodinách se dodržuje půst a ke stolu se zasedá až večer, jinde je zvykem, že oběd se nevaří a členové domácnosti si prostě něco „uloví“ z ledničky a jsou i tací, kteří si svátečního dne užívají plnými doušky a 24. prosince chodí v poledne do restaurace na šneky.
Štědrovečerní menu se skládá z rybí či zeleninové polévky, na Moravě se často dělá zelňačka a v některých domácnostech se jako předkrm podává kuba. Hlavním chodem je bramborový salát, který se v každé rodině připravuje trošku jinak a k salátu neodmyslitelně patří i kapr. Trůn kapří vlády českých Vánoc se ale v poslední době povážlivě houpe pod náporem jiných druhů ryb.
Ti, kterým rybí maso nevoní, volí místo kapra nejčastěji vepřový řízek. K večeři se podává bílé víno, k přípitku si Češi nalévají do číší sekt. Dezertem nejčastěji bývá štrůdl či cukroví, jinde je poslední chod spojen s vánočními tradicemi a rodiny krájí jablka a louskají ořechy. Po příchodu z půlnoční mnozí nepohrdnou horkým punčem či svařeným vínem.
Další dva vánoční svátky jsou ve znamení rodinných návštěv, takže volba jídla je na hostiteli. Na Boží hod a na Štěpána se obvykle snídá totéž, co na Štědrý den, popř. se dojídají zbytky večeře. K obědu Češi vaří kachnu, krůtu či husu se zelím a knedlíkem a jako nápoj volí pivo či červené víno, těžké jídlo zapíjí i slivovicí. V jiných rodinách je tradičním obědem králík či vinná klobása.
Silvestrovské večerní menu je podřízeno tomu, kde se konec roku slaví. Ti, kteří oslavují doma, nejčastěji jako pohoštění chystají různé rolky a jednohubky, roastbeef a grilovanou zeleninu. V posledních letech je velkým hitem losos a fondue, naopak tradiční obložené chlebíčky jsou již poněkud pasé. Pije se rozličný alkohol a chybět rozhodně nesmí sekt.
Na Nový rok se podle lidových rčení nemá jíst žádný pták, aby z domu neuletělo štěstí. Novoročním obědem má být čočka, která symbolizuje peníze. Mnozí se touto tradicí skutečně řídí a k čočce vaří uzené, jiní připravují kupř. svíčkovou a některé hospodyňky pečou kachnu a na pověru o štěstí se snaží vyzrát tak, že drůbeži před pečením odříznou křídla.
Autor: Anna Ticháčková
Foto: Libby Penner, unpslash