K tomuto chladnému období a bezpochyby i k Vánocům neodmyslitelně patří i vůně svařeného vína. Při jeho výrobě bychom se rozhodně neměli řídit heslem “Čím kvalitnější víno, tím chutnější svařák.” Na kvalitních vínech oceňujeme jejich chuť a dobré víno byste svařením a přidáním koření znehodnotili.
Ideální pro tento účel je stolní či jakostní víno. Nejvhodnější jsou vína polosuchá a polosladká a nepříliš trpká. I z vína, které vám ve studené podobě nechutná, může být výborný svařák. Vždy pamatujte ale na to, že čím horší kvalita vína, tím více vás ráno bude bolet hlava.
750 ml červeného vína
450 ml vody
120 g cukru
150 ml pomerančového džusu
1 citron
1 pomeranč
6 hřebíčků
špetku muškátového oříšku
1 svitek skořice
Citron a pomeranč nakrájíme na plátky a napíchneme do nich hřebíčky.Vodu svaříme s cukrem, přihodíme skořici, špetku muškátového oříšku, citron i pomeranč. Vše 15 minut povaříme. Přilijeme víno a džus, přivedeme k varu a odstavíme. Do skleniček dáme po plátku citronu a pomeranče, zalejeme svařeným voňavým vínem a podáváme.
rdc