Sušenky Anzac jsou původně australským pečivem, které se peklo během 1. světové války pro
vojáky Australských a Novozélandských armádních sborů ( Australian and New Zealand Army
Corps – ANZAC ). Mouku s nahrubo nasekanými ovesnými vločkami, kokosem a hnědým cukrem
nasypeme do mísy a promícháme. Margarín a sirup z bílé cukrové řepy roztavíme na mírném ohni
v hrnci. Poté necháme hrnec vychladnout. Troubu předehřejeme na 150° . Sodu vmícháme do 2 lžic
vroucí vody, tuto směs pak zamícháme spolu s máslovo – sirupovou směsí. Toto všecho nakonec
smícháme s vločkovou směsí. Plech vyložíme pečícím papírem a za pomocí lžíce vytvarujeme malé
placky, které vedle sebe s dostatečným rozestupem pokládáme. Opravdu hodně nakynou, takže
na jeden plech se vejde 9-10 placek. Vložíme do trouby a pečeme dozlatova cca. 15 min. Sušenky
necháme vychladnout na plechu, dokud neztvrdnou. Terpve po vychladnutí je naskládáme do
uzaviratelné dózy, aby zůstaly vlhké.120 g mouky
100 g ovesných vloček
80 g kokosových „hoblin“
150 g hněhého cukru
120 g margarínu
50 g světlého sirupu z cukrové řepy
1 lžička sody
2 lžíce horké vody
foto: May Lawrence, unsplash