Maso tuňáka se může pochlubit velkým množstvím vitaminů B1, B3 a B6. Tyto vitaminy snižují cholesterol, rozšiřují cévy, pozitivně ovlivňují chod nervového a imunitního systému. Dále obsahuje mnoho selenu a fosforu. Fosfor se spolu s vitaminem B podílí na tvorbě energie a důležitý je i pro správnou funkci svalů, ledvin a srdce. Maso tuňáka bychom neměli vynechávat už jen pro to, že obsahuje jen málo nasycených mastných kyselin.
Maso z tuňáka se výtečně hodí na gril, kde jej stačí jen 10 minut opéct. Ideální k němu jsou čerstvé bylinky, které krásně doplní jeho chuť.
Pro 4 mlsouny:
4 steaky z tuňáka
½ lžičky kůry z jedné limetky
+ šťáva na pokapání
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 stroužek rozetřeného česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
V misce smícháme olivový olej, limetovou kůru, pepř, sůl, česnek, mletý koriandr a kmín a vyrobíme pastu.
V případě potřeby odstraníme ze steaků kůži, důkladně je opláchneme a otřeme kuchyňskou utěrkou. Z obou stran potřeme steaky vyrobenou pastou.
Rozpálíme pánev a steaky na ní smažíme asi 3 – 4 minuty. Poté stáhneme plamen, steak otočíme a smažíme další 4 minuty.Po usmažení dáme okapat. Přendáme na talíře a pokapeme limetovou šťávou. Nakonec je zasypeme lístky čerstvého koriandru. Jako přílohu můžeme podávat kuskus a oblíbené dipy.
rdc