V tomto chladném období na nás útočí nejen nízké teploty, ale také bacily. Tím nejmenším, co můžeme pro náš organismus udělat, je dodat mu dostatek vitaminů.
Stejně proslavený jako vitamin C je také vitamin A, který bývá často dáván do souvislosti s kvalitou zraku a jehož významným zdrojem je třeba mrkev. Pokud mrkev smícháte s vysokou koncentrací vitaminu C obsaženého v jablku, jistě vaše tělo potěšíte.
Pro 4 osoby:
100 g na kostičky nakrájenou slaninu
300 g mrkve
300 g salátu
2 lžíce piniových oříšků
3 lžíce šťávy z jednoho citrónu
150 g jogurtu
1 lžíce olivového oleje
5 lžic mléka
2 malá červená jablíčka
sůl, pepř, cukr
Slaninu do křupava opečeme na pánvi. Vyjmeme a necháme na utěrce vysušit. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Salát také očistíme, natrháme a osušíme. Oříšky opražíme na pánvi. Vyjmeme z pánve a necháme vychladit. Jogurt, olej, mléko a citrónovou šťávu smícháme a ochutíme solí a pepřem. Jablka omyjeme, okrojíme jádra a nakrájíme na malé kousky. Salát, jablka, slaninu a mrkev smícháme a nandáme na talíř. Posypeme piniovými oříšky a zalijeme jogurtovým dresingem.
rdc