Srbská mučkalica

Mučkalica je srbská směs masa a zeleniny.

V pokrmu se používá sezónní zelenina a můžete ji libovolně měnit za Vaši oblíbenou.

Na Balkáně se vyskytuje více variací, ale v Srbsku se mučkalica připravuje téměř výhradně z vepřového masa. Setkat se můžete i s kuřecím či jehněčím masem.

Podáváme s bílým pečivem nebo rýží.

 

Pro 4 mlsouny:

1 kg vepřové krkovice
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
4 rajčata
200 g lilku
250 g mraženého hrášku
4 stroužky česneku
3 cibule
2 chilli papriček
1 lžička tymiánu
2 bobkové listy
2 lžíce libečku
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Maso nakrájíme na hranolky 1 x 1 x 3 cm, opepříme a dozlatova osmahneme na oleji. Maso opékáme postupně tak, aby vždy bylo pouze v jedné vrstvě. Jinak by se začalo dusit. Zeleninu nakrájíme na centimetrové kousky. Chilli papričku bez jader nakrájíme na malé kousky. Papriky, lilek, hrášek a rajčata restujeme za stálého míchání na středním plameni na lžíci oleje 15 minut. Cibuli rozpůlíme, nakrájíme na tenké kousky a spolu s česnekem nakrájeným na kostičky přidáme k masu a necháme zhnědnout. Jakmile bude maso měkké, přidáme k němu zeleninu, ochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Martina Mlsná
foto: edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>