Mučkalica je srbská směs masa a zeleniny.
V pokrmu se používá sezónní zelenina a můžete ji libovolně měnit za Vaši oblíbenou.
Na Balkáně se vyskytuje více variací, ale v Srbsku se mučkalica připravuje téměř výhradně z vepřového masa. Setkat se můžete i s kuřecím či jehněčím masem.
Podáváme s bílým pečivem nebo rýží.
Pro 4 mlsouny:
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 zelená paprika
4 rajčata
200 g lilku
250 g mraženého hrášku
4 stroužky česneku
2 chilli papriček
1 lžička tymiánu
2 bobkové listy
2 lžíce libečku
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Maso nakrájíme na hranolky 1 x 1 x 3 cm, opepříme a dozlatova osmahneme na oleji. Maso opékáme postupně tak, aby vždy bylo pouze v jedné vrstvě. Jinak by se začalo dusit. Zeleninu nakrájíme na centimetrové kousky. Chilli papričku bez jader nakrájíme na malé kousky. Papriky, lilek, hrášek a rajčata restujeme za stálého míchání na středním plameni na lžíci oleje 15 minut. Cibuli rozpůlíme, nakrájíme na tenké kousky a spolu s česnekem nakrájeným na kostičky přidáme k masu a necháme zhnědnout. Jakmile bude maso měkké, přidáme k němu zeleninu, ochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Martina Mlsná
foto: edeka.de