Toužíte-li po vánočním hodování spíše po lehčím jídle, pak je následující recept to pravé. Kuřecí špízy s bramborovým salátem vám budou chutnat. Tento salát v sobě ale nemá ani špetku majonézy. Tu správnou chuť mu dodá až ovčí sýr.
Ovčí mléko má v porovnání s kravským a kozím mlékem vyšší obsah sušiny a mléčných složek, což ovlivňuje parametry ovčího mléka při výrobě sýrů. Sýr se vyrábí se srážením mléka buď syřidlem, nebo kyselinou mléčnou.
Pro 4 mlsouny:
200 g žampionů
2 cibule
6 lžic oleje
sůl
pepř
200 ml kuřecího vývaru
4 lžíce vinného bílého octa
600 g kuřecích prs
2 lžíce hořčice
100 g ovčího sýru
Brambory umyjeme a uvaříme doměkka. Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. 2 lžičky oleje rozehřejeme na pánvi a cibuli spolu houbami na něm 2-3 minuty opečeme. Osolíme a opepříme. Rukou omyjeme, necháme okapat a nakrájíme nahrubo. Brambory slijeme, necháme trochu vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na plátky, dáme do mísy. Vývar, ocet, sůl a pepř smícháme a přelijeme přes brambory. Kuřecí prsa podélně nakrájíme na plátky a ty pak napichujeme jako harmoniku na špejle. Zbytek oleje rozehřejeme a špízy na něm 8-10 minut opečeme. Ochutíme solí a pepřem a potřeme hořčicí. Rukou a houby přimícháme do salátu, pokud je potřeba, dokořeníme a navrch rozdrobíme ovčí sýr. Podáváme s masem.
Sandra Špačková
foto: Wolfgang Schardt
Porovnat ceny >>