Když procházíte historickým centrem belgického Bruselu, ale i řadou jiných belgických měst, ohromí vás vůně čerstvě upečených vaflí. Právě z Belgie se vafle před desítkami let rozšířily do různých koutů světa. V Belgii má snad každá rodina svůj vlastní recept na jejich přípravu.
Milovníci sladkého mohou vybírat mezi vaflemi s cukrem, bílou či mléčnou čokoládou, ořechy, ovocem a desítkami dalších zdobení. A věřte, že není chutnější snídaně než právě upečené vafle s ovocem.
Klasické těsto na vafle by mělo kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Musí být lehké, vzdušné a plné bublinek. Pokud chcete připravit těsto v předstihu, nechte ho kynout v chladničce, kde se proces zpomalí. Vafle nikdy neohřívejte. Pokud je chcete udržet teplé, rozehřejte troubu na 100° a položte je na rošt. Zůstanou tak krásně teplé.
Tento recept není na tradiční vafle, jak je znáte z Belgie, ale je vhodný pro všechny, kdo ocení zdravý životní styl. Do těchto vaflí se přidává špaldová mouka a müsli.
Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidy a minerály.
Pro 4 mlsouny (8 vaflí):
500 g nektarinek
20 g medu
80 g třtinového cukru
100 ml pomerančového džusu
20 ml citronové šťávy
125 g másla
100 g cukru
½ vanilkového lusku
3 vejce
1250 g špaldové mouky
100 g müsli
1 lžička kypřícího prášku
100 ml mléka
3 lžíce rostlinného oleje
mátové lístky
Nektarinky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme z nich pecku a nakrájíme namalé kousky. V hrnci smícháme med, cukr, džus a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Poté přidáme nektarinky a společně vaříme další 3 minuty. Sejmeme z ohně a necháme vychladit. Na těsto rozpůlíme vanilkový lusk a špičkou nože vyškrábneme semínka. Máslo s cukrem a vanilkou vyšleháme do krému a poté postupně přišleháme i vejce. Mouku smícháme v míse s müsli a vanilkovým práškem a mlékem. Přimícháme ke krému a necháme 20 minut odležet. Vaflovač rozehřejeme a potřeme olejem. Lžící těsto nandáme a rozetřeme po povrchu. Přiklopíme a pečeme 3-4 minuty, až vafle zezlátnou. Hotové vafle necháme na mřížce trochu vychladnout. Podáváme potřené nektarinkovým kompotem a ozdobené mátou.
Martina M.