Máte rádi červenou čočku? Zkuste tuto tureckou surovinu příště připravit ke špagetám. Určitě si pochutnáte.
Červená čočka má vysoký obsah bílkovin a železa, a dobře tak jejich tělu nahrazuje látky, které tělo jinak získává z masa. Proto je velice oblíbená mezi vegetariány.
Během jejího vaření si dávejte pozor, velmi snadno se rozvaří. K jejímu uvaření bohatě postačí 10, maximálně pak 15 minut.
Pro 4 mlsouny:
500 g nakrájených rajčat
2 stroužky česneku
2 menší cibule
1 větvička rozmarýnu
100 g uzeného šunkového špeku
50 g černých oliv bez pecek
200 ml suchého bílého vína
sůl a pepř
400 g špaget
(petržel + parmezán)
Čočku uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli a česnek spolu se špekem a větvičkou rozmarýnu. Přilijeme víno a přimícháme rajčata a olivy. Vše společně na mírném ohni povaříme asi deset minut. Mezitím uvaříme špagety. Čočku slijeme a přimícháme k rajčatové směsi a dochutíme solí a pepřem.
Nakonec přimícháme špagety, vše důkladně promícháme. Podáváme posypané petrželí a strouhaným parmezánem.
Sandra Špačková
foto: sabotrax