Je tu sezóna rebarbory, a naskýtá se spousta možností, co s ní.
Upečte si tento vynikající rebarborový dort. Nejen že mu rebarbora dodá skvělý lehce nakyslý šmak, ale také je bohatá na vlákninu, hořčík a obsahuje i kyselinu listovou.
Je také velmi energeticky výživná a pozitivně působí na lidskou vitalitu a povzbuzuje sexuální apetit. Mimo to pročišťuje organizmus, podporuje růst vlasů a vyživuje naši pokožku. Díky vláknině se její konzumace doporučuje při potížích se zácpou.
4 vejce
125 g změklého másla
125 g + 200 g + 4-5 lžic cukru
sůl
3 balíčky vanilkového cukru
150 g mouky
5 lžic mléka
4 lžíce plátků mandlí
500 g rebarbory
1 balíček pudingu
400 g smetany ke šlehání
moučkový cukr
Formu o průměru 26 cm vymažeme tukem. Vejce oddělíme. Máslo, 125 g cukru, špetku soli a vanilkový cukr vyšleháme do krému, poté postupně přišleháme žloutek po žloutku. Poté opatrně přidáme prosetou mouku s kypřícím práškem a nakonec mléko. Polovinu těsta přelijeme do těsta a povrch uhladíme.
Troubu předehřejeme na 175 °C. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a poté přimícháme 200 g cukru a vyšleháme do hladka. Polovinu vyšlehaného sněhu rozetřeme na těsto do formy a posypeme dvěma lžícemi mandlí. Vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut. Necháme vychladit a vyjmeme z formy.
Zbytek těsta, bílku a mandlí také upečeme a necháme vychladit. Mezitím očistíme rebarboru a nakrájíme ji na malé kousky. Ve 100 ml vody se 4-5 lžícemi cukru přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Pudinkový prášek rozmícháme s 6 lžícemi vody. Přilijeme k rebarboře, opět přivedeme k varu a za stálého míchání minutu povaříme. Necháme trochu vychladnout a poté přelijeme přes jeden korpus a necháme zcela vychladnout. Smetanu s dvěma vanilkovými cukry vyšleháme. a rozetřeme na rebarborovou vrstvu. Přiklopíme druhým korpusem, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Sandra Špačková