Mít na vánočním menu šneky bývalo zažitou tradicí, ještě dnes ji některé podniky v hlavním městě drží. Coby postní jídlo se obvykle hlemýždi připravovali k obědu čtyřiadvacátého prosince.
Šneky však hospodyně dělávaly i během roku; hlavní sezona, kdy je děti chodily sbírat a pak prodávat na trzích, bývala v dubnu a květnu.
Následující recept je neodmyslitelně spjat s restaurací U Vladařů a pochází z knihy Petry Pospěchové Regionální kuchařka.
Pro 4 mlsouny:
6 lžic másla
2 žloutky
3 žemle
2 sardelky
3 lžíce smetany
1 špetka bílého mletého pepře
1 špetka muškátového oříšku
1 hrst čerstvé petrželky
1 stroužek česneku
1 špetka soli
Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa. Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek. Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit. Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru. Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel. Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na 190 °C.