Candát je vysoce ceněná pro své bílé maso a absenci mezisvalových kůstek.
Candát je velmi oblíbená ryba i u lidí, kteří jinak ryby nejedí. Nezapáchá totiž bahnem, maso má tužší konzistenci. Využití candáta v kuchyni je velmi různorodé a existuje velké množství úprav. Vzhledem k vysoké ceně a delikátnosti masa můžeme doporučit spíše jednoduché úpravy.
Maso candáta je velice lahodné. Po tepelné úpravě získává lehce oříškovou chuť.
Pro 4 mlsouny:
1 lžíce mouky
1 vejce
½ hrnku strouhanky
3 lžíce oleje
1 snítka tymiánu
1 lžička sušeného česneku
1 citron
sůl a pepř na dochucení
Rybu osušíme kuchyňskou utěrkou. Opepříme, posypeme sušeným česnekem, solí a tymiánem. Obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém rybu osmažíme. Podáváme s citronem a oblíbenou omáčkou nebo jogurtovým dipem.
Jak rozmrazit rybu?
Pokud máte zmraženou rybu, naložte ji na 30 minut do studené vody, ve které předem rozpustíte ¼ hrnku cukru a 2-3 lžíce soli. Tak bude ryba krásně jemná a křehká. Takto můžete naložit rybu i v případě, že ji nechtěně rozvaříte.
Sandra Špačková