Candát je dravá sladkovodní ryba se štikovitě protáhlým tělem. Na mnoha revírech na našem území není výskyt tohoto druhu původní, je však obtížné zjistit, jak byl u nás rozšířen před tím, než se začalo s jeho umělým vysazováním.
Díky vysazování ho dnes u nás najdeme v prakticky každé vhodné vodě. Upřednostňuje vyhřáté vody, osídluje především střední a dolní úseky řek a stojaté vody.
Už koncem 18. století byl zaveden na Třeboňsku jako doplňková ryba v kaprových rybnících a v přehradních nádržích, kde je dnes místy převládající dravou rybou. Candát je hospodářsky velice ceněnou rybou. Živí se především plevelnými rybami, ale nekonkuruje si se štikou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1 a 2 kily.
Maso candáta patří mezi nejjemnější maso sladkovodních ryb, nemá totiž příliš svalových kůstek. Nejchutnější je pečený či smažený.
Pro 4 mlsouny:
2 filety candáta
3 vejce
sůl
pepř
5 lžic másla na osmažení
hrst bylinek – pažitka, petržel, estragon nebo cokoli dle vaší chuti
Filety candáta nejprve zbavíme kostí a na několika místech prokrojíme kůži. Poté si nakrájíme filety na požadované porce, osolíme, opepříme ideálně čerstvě mletým pepřem a lehce obalíme v hladké mouce. Rozšleháme si vejce, to mírně zasypeme hladkou moukou, přidáme bylinky a sůl. Filety candáta jednotlivě namáčíme ve vaječné směsi a osmažíme na másle.
Podává se s bramborami a zeleninou. Chuťově atraktivní je i kombinace s chřestem a holandskou omáčkou.
rdc
foto: andy-wang, unsplash