Treska je bezesporu jednou z nejchutnějších mořských ryb. Aby ne, když má tak pevnou, jemně plátkující svalovinu, díky které lze připravit na mnoha způsobů.
Ochutnejte ji dnes obalenou v trojobale s parmezánovou strouhankou.
Jako příloha se k takto upravené tresce skvěle hodí těstoviny s rajčatovou omáčkou.
Pro 4 mlsouny:
1 menší cibule
1 stroužek česneku
sůl
špetka kajenského pepře
200 g rajčat
300 g těstovin tagliatelle
sůl
pepř
20 g mouky
80 g strouhanky
2 vejce
½ lžičky petržele
½ lžičky tymiánu
1 lžíce olivového oleje
Rajčata v plechovce dáme do hrnce, přimícháme nakrájenou cibuli, česnek a koření. Přivedeme k varu a přikryté vaříme na mírném ohni 15 minut. Poté omáčku rozmixujeme a udržujeme v teple.
Rajčata spaříme, oloupeme, rozčtvrtíme a odstraníme semínka a propasírujeme. Získanou šťávu přidáme k omáčce a dužinu nakrájíme na kostičky.
Tagliatelle uvaříme podle návodu na obalu.
Filety omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Sýr nastrouháme a smícháme se strouhankou. Rybí kousky obalíme v mouce, poté ve vejci a sýrové strouhance. Na rozehřátém oleji rybí kousky osmažíme dozlatova. Mezitím na druhé rozehřáté pánvi chvíli povaříme rajčatové kostičky, přimícháme slité těstoviny a dochutíme solí a pepřem.
Smažené rybí kousky podáváme polité rajčatovou omáčkou s tagliatelle.
Sandra Špačková