Ačkoli jsou smažené ryby nejhůř stravitelné, je tato příprava velmi oblíbená a to jak u sladkovodnách, tak u mořských ryb.
Ryby můžeme smažit vcelku i naporcované, neobalené i obalené, na přímém zdroji tepla v pánvi, pekáči, či ve fritéze.
Nezapomeňte rybu vždy umýt a následně důkladně usušit kuchyňskou utěrkou.
Abyste odlehčili žaludku u svědomí, připravte si ke smažené rybě také zeleninový salát.
Pro 4 – 6 mlsounů:
300 g bílého jogurtu řeckého typu
2 lžíce kaparů
špetka cukru
sůl, pepř
3 vejce
150 g hladké mouky
200 ml světlého piva
řepkový olej na smažení
Limetovou šťávu smícháme s jogurtem. Přimícháme kapary a dochutíme solí a pepřem. Rybí filet očistíme, osušíme a nakrájíme na asi 3 cm kousky. Vejce oddělíme. Žloutky smícháme s moukou a pivem. Bílky vyšleháme a také přimácháme. Olej rozehřejeme. Rybu osolíme, opepříme a posypeme trochou mouky. Poté protáhneme pivním těstíčkem. Vložíme do oleje a smažíme 2 minuty z obou stran.
Servírujeme s jogurtovým dipem.
Martina M.