Chcete-li si o nejen Vánocích připravit něco netradičního, nemusíte chodit pro inspiraci příliš daleko.
Stačí se podívat k našim severním sousedům, do Polska.
Právě tam mimo kapra nesmí na vánoční tabuli chybět ani sleď ve smetanové omáčce.
K tomuto pokrmu zakusují čerstvý chléb a je to opravdová lahůdka.
2-3 tvrdá jablka
1/2 kg cibule
2 velké šálky smetany
cukr
sůl
pepř
Omytá jablka oloupeme a na struhadle najemno nastrouháme. Zalijeme smetanou. Cibuli rozkrojíme na půl a nakrájíme na plátky. Zasypeme cukrem a špetkou soli, polijeme šťávou z citronu a zamícháme. Půl hodiny necháme odležet. Sleď nakrájíme na malé kousky a přidáme k jablku ve smetaně. Přimícháme cibuli a přilijeme i olej ze sledě. Všechno promícháme a necháme přes noc uležet v lednici. Takto připravenou omáčku můžeme uchovat až po 7 dní.
Martina Mlsná