Připravte si k obědu chutný koláč, po kterém se budou všichni olizovat.
Kdyby náhodou zbyl, nechte ho vystydnout a dejte si ho zastudena, i tak je vynikající, ne-li lepší.
Příloha ke koláči není potřeba. Pokud máte pocit, že by vám koláč nestačil, uvařte si i obědu i polévku.
Pozor: K přípravě koláče budete potřebovat pánev vhodnou i do trouby o průměru 28 cm.
Pro 2 mlsouny:
150 ml mléka
sůl, pepř
špetka cukru
2 lžičky sušeného tymiánu
130 g mouky
100 g slaniny
200 g brokolice
2 lžíce másla
špetka muškátového oříšku
svazek pažitky
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžička hořčice
1 lžička medu
4 lžíce oleje
Vejce smícháme s mlékem, tymiánem, špetkou cukru a osolíme a opepříme. Přidáme 130 g mouky a smícháme do hladkého těsta. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut necháme odpočívat. Slaninu nakrájíme na proužky. Brokolici očistíme a natrháme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Máslo rozehřejeme na pánvi. Slaninu na ni vypečeme, přidáme brokolici a cibuli a krátce opečeme. Ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Navrch přidáme vaječnou směs a ihned vložíme do trouby. Pečeme 12 – 15 minut. Pažitku nakrájíme na kostičky. Ocet smícháme s hořčicí, olejem, 2 lžícemi vody, pažitkou solí a pepřem. Upečený koláč polijeme zálivkou a podáváme.
Sandra Š.