Přichystali jsme pro vás další recept na skvělý salát, který vám bude určitě chutnat. Hlavními ingrediencemi v něm jsou rukola, vlašské ořechy a sýr robila.
Sýr robila je italský kravský měkký sýr, který zraje minimálně 20 dní. Během zrání je potírán olejem a odkládán na dřevěná prkna. Pro sýr je typické sladká mléčná lehce citrónová příchuť. Velice snadno se roztírá a hodí se pro přípravu lehkých jídel. Je možné jej použít do polévek, těstovin či salátů, jako je právě ten dnešní.
Pro 4 mlsouny:
300 g rukoly
2 hrsti mátových lístků
6 lžic polenty
sůl, pepř
160 g sýru robila
5 lžic vlašského oleje
4 lžíce balzamikového octa
2 lžičky javorového sirupu
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Ořechová jádra rozprostřeme na plecha v troubě asi 4 – 5 minut restujeme. Vyjmeme z trouby, položíme na utěrku a sloupneme slupku. Poté je nahrubo nasekáme.
Rukou a mátu omyjeme. Rajčata omyjeme, odkrojíme z nich stopku a nakrájíme na měsíčky. Osolenou a opepřenou polentu dáme do hlubokého talíře a promícháme v ní rajčata. V pánvi mezitím rozehřejeme máslo, na kterém poté 1-2 minuty opečeme obalená rajčata.
Sýr nakrájíme na malé kousky. Rukou, mátu, ořechový olej, ocet, sirup, sůl a pepř dobře promícháme a dáme na talíře. Přidáme rajčata, ořechy a kousky sýra a můžeme podávat.
V salátu je uvedeno, že se má použít přepuštěné máslo.
Jak přepustit máslo?
Vtip tkví v tom, že je potřeba z másla odpařit přebytečnou vodu a přitom sbírat pěnu. Máslo tedy rozehřejeme na pánvi, jakmile se na hladině začne tvořit bílá pěna, je potřeba ji odstranit. Proto ji sbíráme tak dlouho, dokud tam nějaká bude a nevznikne průzračná a zlatavě zbarvená kapalina, tedy čistý mléčný tuk.
Tento tuk poté přecedíme přes plátýnko, abychom se zbavili i usazenin na dně. Takto upravené máslo, zvané ghí, je možné uchovat i mimo lednici, kde vydrží i několik týdnů. (Když jej dáte do lednice, nic tím samozřejmě nezkazíte.) Díky přepuštěnému máslu, budete smažit zdravě.
Martina Mlsná
foto: brigitte.de, Thomas Neckermann