Siven je lososovitá ryba dovezená koncem 19. století do Evropy ze Severní Ameriky. Poznat jej od ostatních druhů našich lososovitých ryb není příliš obtížné, jako jediný má světlé skvrny na tmavším podkladu. Tvarem těla i způsobem život se siven podobá pstruhům.
Existují různé druhy mezi něž patří například siven americký, siven severní a u nás nevyskytující se siven obrovský. Siven americký má velmi jemné, chutné maso. Siven severní má pevné, delikátní maso, které barvou připomíná maso lososa.
Pro 4 mlsouny:
100 g cibule
700 g bílého chřestu
200 g cuket
1 žlutá paprika
300 g rajčat
6 lžic olivového oleje
2 lžičky rajského protlaku
100 ml bílého vína
sůl
pepř
6 větviček tymiánu
4 filety sivena
10 g másla
Cibuli oloupeme a nakrájíme na širší kousky. Všechnu zeleninu očistíme. Chřest oloupeme, odřízneme zdřevnatělou část a nakrájíme na asi 4 cm dlouhé kousky. Cukety rozřízneme napůl a nakrájíme na asi 1 cm kousky. Papriku očistíme od jádřince a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata rozčtvrtíme.
3 lžíce olivového oleje rozehřejeme ve větší pánvi a na mírném ohni dozlatova osmažíme cibuli. Přidáme chřest a krátce opečeme. Přimícháme rajčatový protlak a zalijeme bílým vínem a 100 ml vody. Ochutíme solí a pepřem a na středním plameni necháme dusit. Po osmi minutách přidáme k chřestu cuketu, papriku a snítky tymiánu. A po pěti minutách i rajčata. Vše společně dusíme dalších pět minut.
Filety lehce osolíme a opepříme. Zbývající olivový olej a máslo rozehřejeme na další pánvi. Filety na pánvi opečeme nejprve kůží dolů, po třech minutách otočíme a opékáme další tři minuty. Filety sivena na talířích podáváme přelité chřestovým ratatouille.
rdc
foto: Julia Hoersch