Siven s chřestovým ratatouille

Siven je lososovitá ryba dovezená koncem 19. století do Evropy ze Severní Ameriky. Poznat jej od ostatních druhů našich lososovitých ryb není příliš obtížné, jako jediný má světlé skvrny na tmavším podkladu. Tvarem těla i způsobem život se siven podobá pstruhům.

Existují různé druhy mezi něž patří například siven americký, siven severní a u nás nevyskytující se siven obrovský. Siven americký má velmi jemné, chutné maso. Siven severní má pevné, delikátní maso, které barvou připomíná maso lososa.

 

Pro 4 mlsouny:

100 g cibule

700 g bílého chřestu

200 g cuket

1 žlutá paprika

300 g rajčat

6 lžic olivového oleje

2 lžičky rajského protlaku

100 ml bílého vína

sůl

pepř

6 větviček tymiánu

4 filety sivena

10 g másla

Cibuli oloupeme a nakrájíme na širší kousky. Všechnu zeleninu očistíme. Chřest oloupeme, odřízneme zdřevnatělou část a nakrájíme na asi 4 cm dlouhé kousky. Cukety rozřízneme napůl a nakrájíme na asi 1 cm kousky. Papriku očistíme od jádřince a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata rozčtvrtíme.

3 lžíce olivového oleje rozehřejeme ve větší pánvi a na mírném ohni dozlatova osmažíme cibuli. Přidáme chřest a krátce opečeme. Přimícháme rajčatový protlak a zalijeme bílým vínem a 100 ml vody. Ochutíme solí a pepřem a na středním plameni necháme dusit. Po osmi minutách přidáme k chřestu cuketu, papriku a snítky tymiánu. A po pěti minutách i rajčata. Vše společně dusíme dalších pět minut.

Filety lehce osolíme a opepříme. Zbývající olivový olej a máslo rozehřejeme na další pánvi. Filety na pánvi opečeme nejprve kůží dolů, po třech minutách otočíme a opékáme další tři minuty. Filety sivena na talířích podáváme přelité chřestovým ratatouille.

rdc

foto: Julia Hoersch


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>