Saltimbocca po římsku je pokrm pocházející z Říma. Velice oblíbeným se stal i ve Španělsku a jižním Švýcarsku. Originální recept je připravován z telecího masa, na který je položen plátek prosciutta a lístky šalvěje. To se spolu s bílým vínem a kvalitním vývarem opeče na pánvi.
Název pokrm získal spojením třech slov: saltare – sklákat, in – do, bocca – ústa. Spojení těchto slov je tedy více než jasné. Jedná se o pokrm, který sám skáče do pusy. Už se vám sbíhají sliny?
Pro 4 mlsouny:
600 g telecího masa
4 plátky parmské šunky
8 šalvějových lístků
mouka na obalení
1 dl bílého vína
hovězího nebo telecího vývaru
trocha másla a oleje na smažení
sůl, pepř
Maso nakrájíme na tenké plátky. Osolíme a opepříme. Na každý položíme plátky šunky a dva lístky šalvěje a párátkem připevníme a obalíme v mouce. V pánvi rozehřejeme máslo a olej a orestujeme z obou stran. Nejprve však z té, kde je šunka. Přilijeme víno, chvíli povaříme a poté přidáme podle potřeby i trochu vývaru. Ještě chvíli necháme maso změknout a podáváme. Jako příloha se hodí brambory.
rdc