Saltimbocca alla romana

Saltimbocca po římsku je pokrm pocházející z Říma. Velice oblíbeným se stal i ve Španělsku a jižním Švýcarsku. Originální recept je připravován z telecího masa, na který je položen plátek prosciutta a lístky šalvěje. To se spolu s bílým vínem a kvalitním vývarem opeče na pánvi.

Název pokrm získal spojením třech slov: saltare – sklákat, in – do, bocca – ústa. Spojení těchto slov je tedy více než jasné. Jedná se o pokrm, který sám skáče do pusy. Už se vám sbíhají sliny?

 

Pro 4 mlsouny:

600 g telecího masa

4 plátky parmské šunky

8 šalvějových lístků

mouka na obalení

1 dl bílého vína

hovězího nebo telecího vývaru

trocha másla a oleje na smažení

sůl, pepř

 

Maso nakrájíme na tenké plátky. Osolíme a opepříme. Na každý položíme plátky šunky a dva lístky šalvěje a párátkem připevníme a obalíme v mouce. V pánvi rozehřejeme máslo a olej a orestujeme z obou stran. Nejprve však z té, kde je šunka. Přilijeme víno, chvíli povaříme a poté přidáme podle potřeby i trochu vývaru. Ještě chvíli necháme maso změknout a podáváme. Jako příloha se hodí brambory.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>