Salát z římského květáku a fazolí

kvetakovo fazolovy salat

Původním jménem broccolo romanesco, dnes tento salát známe spíše jako římský květák, korálová brokolice, brocoloflower či v neposlední řadě romanesco. První zmínka o tomto salátu se objevila již v 16. století na severu Itálie.

Dnes je jejím největším pěstitelem jižní Francie. Barvou romanesco připomíná brokolici (i jeho příprava je stejná), nejbližším příbuzným však je květák.

Stejně jako květák i brokolice je tento salát velmi zdravý. Obsahuje velké množství vitaminu C a vitaminu A. Další prospěšnou látkou je kyselina listová, která pomáhá při tvorbě krve. Mezi další se řadí vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnohé další.

Chcete-li po Vánocích začít s dietnější a zdravější stravou, pak je pro začátek tento salát tou pravou volbou.

Pro 4 mlsouny:

2 hlavy římského květáku

1 lžíce bílého vinného octu

5 lžic olivového oleje

2 lžičky pomerančové kůry

1 lžíce pomerančového džusu

2 lžíce najemno nakrájených kapary

větší špetka soli

špetka pepře

hrst najemno nakrájené sladkolisté petržele

1 plechovka bílých fazolí, slitých a osušených

Hlavy římského květáku natrháme na menší růžičky a v páře 8-10 minut uvaříme doměkka. Slijeme do cedníku a opláchneme studenou vodou. V míse metličkou našleháme ocet, kůru pomeranče, džus, kapary, sůl a pepř. Přidáme zbylé ingredience, vše promícháme a můžeme podávat.

rdc

autor foto: Thomas J. Story

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>