Původním jménem broccolo romanesco, dnes tento salát známe spíše jako římský květák, korálová brokolice, brocoloflower či v neposlední řadě romanesco. První zmínka o tomto salátu se objevila již v 16. století na severu Itálie.
Dnes je jejím největším pěstitelem jižní Francie. Barvou romanesco připomíná brokolici (i jeho příprava je stejná), nejbližším příbuzným však je květák.
Stejně jako květák i brokolice je tento salát velmi zdravý. Obsahuje velké množství vitaminu C a vitaminu A. Další prospěšnou látkou je kyselina listová, která pomáhá při tvorbě krve. Mezi další se řadí vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnohé další.
Chcete-li po Vánocích začít s dietnější a zdravější stravou, pak je pro začátek tento salát tou pravou volbou.
Pro 4 mlsouny:
2 hlavy římského květáku
1 lžíce bílého vinného octu
5 lžic olivového oleje
2 lžičky pomerančové kůry
1 lžíce pomerančového džusu
2 lžíce najemno nakrájených kapary
větší špetka soli
špetka pepře
hrst najemno nakrájené sladkolisté petržele
1 plechovka bílých fazolí, slitých a osušených
Hlavy římského květáku natrháme na menší růžičky a v páře 8-10 minut uvaříme doměkka. Slijeme do cedníku a opláchneme studenou vodou. V míse metličkou našleháme ocet, kůru pomeranče, džus, kapary, sůl a pepř. Přidáme zbylé ingredience, vše promícháme a můžeme podávat.
rdc
autor foto: Thomas J. Story