Ochutnejte chutný salát z mrkve a mozzarelly.
Podávat jej můžete jako předkrm nebo jako lehkou večeři.
Jak poznáte, že je mozzarella čerstvá?
Na povrchu nesmí mít nažloutlou barvu, musí být striktně čistě bílý. Vonět by měl po syrovátce a připomínat tak vůni mléka. Po překrojení by pak měla být vidět vrstevnatá struktura.
Pro 2 mlsouny:
1 svazek mrkve
½ citrónu
2 větvičky tymiánu
asi 20 g zázvoru
sůl
pepř
1 lžička tekutého medu
125 g mozzarelly
Piniové oříšky opražíme na pánvi bez tuku a necháme vychladit. Mrkev očistíme a případně oloupeme. Rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Z citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Z tymiánu otrháme lístky. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Olej rozehřejeme na pánvi zázvor na něm opečeme, přidáme mrkev a za míchání asi 5 minut opečeme. Osolíme, opepříme a přidáme tymián a med. Přidáme 4 lžíce vody a pod pokličkou asi 5 minut podusíme. Polijeme citrónovou šťávou, promícháme a dáme z plamene. Necháme asi 20 minut vychladnout a poté přidáme mozzarellu natrhanou na menší kousky. Nakonec posypeme piniovými oříšky a podáváme.
Martina M.