Říkáte si, že připravit čočkový salát je dlouho? Namočit čočku, asi hodinu ji vařit doměkka, nechat vystydnout a smíchat s ostatními ingrediencemi? Zapomeňte na tak složitý proces. Kupte si čočku puy.
Co je čočka puy?
Na rozdíl od hnědé, červené či žluté se tato drobnozrnná čočka nerozvaří a zachová si svůj tvar, i když ji povaříte déle než je nutné.
Puy čočku nemusíte totiž namáčet, stačí ji uvařit ve vodě doměkka a poté přecedit. Díky své jemné oříškové chuti se skvěle hodí do polévek a salátů. Chutná skvěle i jako příloha k nejrůznějším druhům masa.
Pro 4 mlsouny:
150 g mrkve
150 g petržele
3 jablka
1 lžíce másla
4 lžíce jablečného octa
1 lžíce medu
4 lžíce oleje z vlašských ořechů
sůl, pepř
Čočku propláchneme a uvaříme ve vroucí vodě doměkka, asi 15 – 20 minut. Slijeme a necháme vychladit. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme nadrobno. Povaříme asi 5 minut ve vroucí vodě. Jablko zbavíme jadřince nakrájíme na drobné špalíčky. Máslo rozehřejeme na pánvi a jablko na něm opečeme. Petržel nasekáme nadrobno. V misce smícháme s octem, medem, solí a pepřem. Přišleháme olej. Čočku smícháme se zeleninou a jablkem a promícháme s dresingem.
Martina M.