Počasí konečně ovládly letní teploty a abychom se i v horku cítili dobře, je důležité přizpůsobit náš jídelníček. Pečený bůček se zelím a šesti knedlíky, smažený řízek nebo hranolky zbytečně zatěžují v tomto počasí žaludek.
Místo podobných kalorických bomb raději volte libová masa, ryby a místo přílohy v podobě knedlíků si dejte zeleninu. Odborníci doporučují rozdělit si jídlo do menších porcí a jíst méně, ale častěji. Tento salát proto bude tou správnou volbou.
Pro 4 mlsouny:
100 g brambor
120 g políčku
40 g piniových oříšků
2 menší červené cibule
200 ml zeleninového vývaru
5 lžíce jablečného octu
sůl
pepř
cukr
4 lžíce olivového oleje
100 g kvalitní uzené šunky
Neoloupané brambory uvaříme 15-20 minut doměkka. Políček důkladně očistíme a necháme okapat. Piniové oříšky opražíme na pánvi dozlatova. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Zeleninový vývar přivedeme k varu a ochutíme jej solí, pepřem, špetkou cukru a octem. Brambory oloupeme, vhodíme je do vývaru a vidličkou je rozmačkáme. Poté je za pomocí metličky ušleháme do jemné omáčky.
Salát naservírujeme s cibulí, opraženými oříšky a šunkou na talíře a zalijeme bramborovou omáčkou. Hned podáváme.
rdc
foto: Heino Banderob
Asi by to nemělo být v sekci pro vegetariány…
Dobrý den,
děkujeme za upozornění. Máte pravdu, tento recept sem rozhodně nepatří. Už je z této sekce odstraněn.