Chcete si pochutnat na vynikajícím salátu?
V tom případě si připravte ten podle receptu níže.
Je vynikající, opečená dýně a schwarzwaldská šunka mu dodávají ten správný šmrnc.
Určitě nezapomeňte na dýňový olej. Ten salát lehce zjemní. Olej přidejte až na konec, při přesáhnutí 120 stupňů Celsia by se zničily jeho pozitivní účinky.
Pro 6 mlsounů:
1 dýně hokkaido
6 lžic olivového oleje
sůl, pepř
1 lžička cukru
3 saláty loretta (Lollo Rossa) (à o váze asi 250 g)
150 g schwarzwaldské šunky
1-2 lžíce dýňového oleje
1 lžíce dýňových semínek
Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dýni rozčtvrtíme, vypeckujeme, případně oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Olej rozehřejeme na pánvi, přidáme dýni a za stálého míchání opečeme. Přidáme šalotku a chvíli restujeme spolu. Osolíme, opepříme, přidáme cukr, ocet, přivedeme k varu a sundáme ze sporáku. Přendáme do mísy a necháme vychladnout. Salát omyjeme, natrháme a necháme v cedníku okapat. Šunku nakrájíme na menší kousky a spolu se salátem přimícháme do mísy k dýni. Přidáme dýňový olej a semínka a v případě potřeby dochutíme.
Martina Mlsná
foto: Food & Foto, Hamburg, lecker.de
Salát jsem upravila – doplnila o hrušky a žampiony, vynechala jsem cibuli. Konečný výsledek byl nad očekávání vynikající – je možné ho konzumovat v teplém i studeném stavu – posloužil jako příloha k vepřové panence obalené v anglické slanině a bramborové kaši.