Salát Nicoise je salát pocházející z Francie. Je pojmenován po městě nedaleko Nice.
Je to salát z různých druhů zeleniny, doplněný ančovičkami a tuňákem.
Jako je tomu u všech receptů, co národ to jiné suroviny.
Podle některých by se do salátu měly přidávat vařené brambory, avšak podle originálu se do něj dává pouze zelenina syrová.
V Americe se připravuje z čerstvého tuňáka, avšak Evropě se nejčastěji setkáváme s tím v plechovce.
Servíruje se na talíři na “lůžku” ze salátu a přelévá se lehkým dresinkem. Dozdobiit jej můžeme řeřichou. Podává se s opečenou bagetkou.
Pro 4 mlsouny:
3 velká zralá rajčata
4 vejce uvařená natvrdo
100 g fazolových lusků
1 červená cibule
400 g tuňáka ve vlastní šťávě
10 černých oliv
4 rozpůlené ančovičky
sůl, pepř
4 natrhané čerstvého salátu
Na zálivku:
šťáva z jednoho citronu
3-5 lžic olivového oleje
1 šalotka
1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
2 lžičky čerstvého oregano
1 lžička dijonské hořčice
sůl a pepř
Všechny ingredience na zálivku smícháme a dokořeníme podle potřeby solí a pepřem.
Rajčata a cibuli pečlivě očistíme a nakrájíme na kousky. Smícháme. Na talíře rozprostřeme listy salátu a na ten navrstvíme smíchanou zeleninu. Pak přidáme olivy, lusky, ančovičky, vejce a tuňáka. Máme-li rádi, můžeme si ještě opéct krutonky z bagety. To vše nakonec přelejeme připravenou zálivkou. A nezbývá, než se pustit do mlsání.
rdc