Salát Nicoise

salat_bowl

Salát Nicoise je salát pocházející z Francie. Je pojmenován po městě nedaleko Nice.

Je to salát z různých druhů zeleniny, doplněný ančovičkami a tuňákem.

Jako je tomu u všech receptů, co národ to jiné suroviny.

Podle některých by se do salátu měly přidávat vařené brambory, avšak podle originálu se do něj dává pouze zelenina syrová.

V Americe se připravuje z čerstvého tuňáka, avšak Evropě se nejčastěji setkáváme s tím v plechovce.

Servíruje se na talíři na “lůžku” ze salátu a přelévá se lehkým dresinkem. Dozdobiit jej můžeme řeřichou. Podává se s opečenou bagetkou.

Pro 4 mlsouny:

3 velká zralá rajčata
4 vejce uvařená natvrdo
100 g fazolových lusků
1 červená cibule
400 g tuňáka ve vlastní šťávě
10 černých oliv
4 rozpůlené ančovičky
sůl, pepř
4 natrhané čerstvého salátu

Na zálivku:

šťáva z jednoho citronu
3-5 lžic olivového oleje
1 šalotka
1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
2 lžíce čerstvé nasekané bazalky
2 lžičky čerstvého oregano
1 lžička dijonské hořčice
sůl a pepř

Všechny ingredience na zálivku smícháme a dokořeníme podle potřeby solí a pepřem.

Rajčata a cibuli pečlivě očistíme a nakrájíme na kousky. Smícháme. Na talíře rozprostřeme listy salátu a na ten navrstvíme smíchanou zeleninu. Pak přidáme olivy, lusky, ančovičky, vejce a tuňáka. Máme-li rádi, můžeme si ještě opéct krutonky z bagety. To vše nakonec přelejeme připravenou zálivkou. A nezbývá, než se pustit do mlsání.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>