Je libo rychlý, chutný, pikantní, bezmasý oběd? Připravte si rýži s lilkem a cizrnou.
Nezapomeňte do pokrmu přidat pastu harissa. Ta mu dodá ten správný šmrnc.
Věděli jste, že: Harissa je ostrá pasta původem ze severní Afriky složené až z 20 druhů čerstvého a sušeného koření (chilli, koriandr, římský kmín, kajenský pepř a dalších).
Obvykle se používá k ochucení ryby, kuskusu či ryby. Použít ji lze v kombinaci s jogurtem jako dip.
Pro 2 mlsouny:
1 menší lilek
1 cibule
1 plechovka cizrny
1 citron
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
100 g sýru feta
máta
Rýži uvaříme doměkka. Lilek nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké. Cibuli nakrájíme najemno. Cizrnu slijeme. Z citrónu vymačkáme šťávu a smícháme ji s polovinou olivového oleje a harissou. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli, přidáme lilek a restujeme 3 minuty, pak přidáme cizrnu a společně orestujeme další 3 minuty. Ochutíme solí, pepřem a směsí z harissy. Promícháme s rýží. Sýr feta nadrobíme a mátu nasekáme najemno.
Sandra Š.