Rybíz je pochopitelně nejzdravější v syrovém stavu, ale i po tepelné úpravě si zachovává množství účinných a zdraví prospěšných látek.
Byla by škoda rybíz nechat na keřích.
Pro svou nakyslou chuť je vhodný do letních dezertů, bublanin a koláčů.
Upečte si tento vynikající rybízový koláč s podmáslím. Pro jeho vláčnost si ho zamilujete.
Na plech o velikosti 40 x 30 cm:
4 vejce
250 g cukru
špetka soli
375 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
1 lžíce mouky
100 g kokosu
100 g cukru
400 ml smetana ke šlehání
Rybíz otrháme. Vejce, cukr a špetku soli vyšleháme dohladka. Poté přidáme mouku s kypřícím práškem a podmáslím. Asi 400 g rybízu smícháme s lžící mouky a opatrně přimícháme do těsta. Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme zbylým rybízem a posypeme kokosem. Vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů Celsia a pečeme 25 – 30 minut. Upečený koláč vyjmeme a polijeme smetanou ke šlehání.
Sandra Š.