O tom, že se treska řadí mezi nejchutnější mořské ryby jsme psali již vícekrát. Zásluhu na tom má pevná, světlá, jemně plátkující svalovina, která se dá připravit na mnoho způsobů.
Máte rádi špízy? A už jste někdy ochutnali rybí špízy? Že ne? To musíte napravit. Treska a krevety na jednom špízu to je to pravé mlsání. Pokrm si tak oblíbíte, že se na vašich talířích začne objevovat pravidelně.
Přesvědčte se na vlastní chuť.
Pro 4 mlsouny:
1 stroužek česneku
1 lžíce sójové omáčky
3 lžíce řepkového oleje
200 g filety treska (i mraženého)
8 keříkových rajčat
2 citrony
1 lžíce petržele
120 g celozrnné bagety
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. A česnek i cibuli sójovou omáčkou a 2 lžícemi řepkového oleje smícháme do marinády. Zmraženou rybu i krevety necháme rozpustit. Filety nakrájíme 2×3 cm velké kousky. Rybu, rajčata, krevety a citrony nakrájené na čtvrtky postupně napichujeme na špízy. Naložíme do marinády a necháme 10 minut odležet.
V pánvi rozehřejeme olej a špízy na něm z každé strany dvě minuty opečeme. Vyjmeme z pánve, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut dojít. Podáváme posypané čerstvou petrželkou a celozrnnou bagetou.
Sandra Špačková
foto: edeka.de