Včerejším dnem začala na pstruhových vodách rybářská sezóna. Doposud nesměl v místech jejich reprodukce pstruhy nikdo rušit. Rituál první ulovenou rybu vrátit vodě, rybáři jistě dodrželi, ale ty další úlovky se jistě brzy octnou na talířích.
Co takhle ochutnat pstruha netradičně v podobě francouzského quiche?
250 g mouky
125 g změklého másla
+ máslo na vymazání formy
4 vejce
sůl
250 g mrkve
250 g cherry rajčat
1 svazek medvědího česneku
1 svazek kopru
250 g zakysané smetany
100 ml mléka
pepř
1 svazek jarní cibulky
200 g filety pstruha bez kůže
1-2 lžíce citronové šťávy
1 sklenička kaviáru ze pstruha
Mouku, máslo, 1 vejce, sůl a dvě lžíce studené vody umícháme v hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici 30 minut vychladnout. Mezitím oloupanou a umytou mrkev nakrájíme na širší plátky. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, vhodíme do ní mrkev a 5 minut povaříme. Poté ji scedíme a usušíme. Kopr a medvědí česnek také omyjeme a usušíme. Trochu kopru dáme stranou na podávání a zbytek nasekáme najemno. Smetanu, mléko a 3 vejce dohromady ušleháme, přimícháme byliny a dochutíme solí a pepřem.
Jarní cibuli oloupeme a nakrájíme na malá kolečka. Rajčátka rozkrojíme na půlku. Pstruha omyjeme, opět osušíme a nakrájíme na malé kousky. Pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Formu na quiche nebo na koláče vymažeme máslem.Vložíme do něj těsto a ručně ho vymačkáme až do okrajů. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na těsto nerovnoměrně vyskládáme všechny ingredience. Vše zalijeme smetanovou směsí. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 25-30 minut. Quiche přendáme na talíř, pomažeme ho kaviárem a ozdobíme koprem.
rdc
foto: essen&trinken