Touží váš mlsný jazýček o těchto Vánocích po netradičních pokrmech? Pak se pusťte do této jemně pikantní rybí polévky. Nemusíte na ni shánět kapří jikry ani hlavy. Stačí zkombinovat filety z ryb, jaké máte rádi.
Pro 4 mlsouny:
3 lžíce olivového olee
2 cibule
9 stroužků česneku
2 rajčata
5 středně velkých brambor
2 špetky šafránu
sůl, pepř
500 g míchaných rybích filet (lín, kapr, štika, úhoř, candát)
Na omáčku:
1 uvařený brambor
1 červená paprika
1 malá chilli paprička
1 g šafránu
1 lžíce hrubozrnné soli
1 žloutek
150 ml olivového oleje
Olivový olej dáme do většího hrnce. Cibule a 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na jemno. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, rozkrojíme a rozčtvrtíme.
Všechnu zeleninu dáme do hrnce. Posypeme šafránem, osolíme a opepříme. Navrch položíme filety. Vše zalijeme přibližně 3 litry vody. Zapneme sporák na nejvyšší stupeň a polévku 20 minut vaříme. Na omáčku dáme vařit brambor. V mezičase chilli a papriku rozpůlíme, blanžírujeme a stáhneme slupku. Zbývajících 5 stroužků česneku oloupeme a rozmačkáme.
Bramboru oloupeme a spolu s česnekem rozmačkáme na kaši. Přimícháme sůl a šafrán, žloutek a opatrně pomalu přimícháme olivový olej. Hotovou polévku dáme do hlubokých talířů a k ní přidáme i trochu omáčky. Podáváme s opečenou houstičkou.
rdc