Všichni specialisté na výživu a lékaři se shodují na tom, že bychom měli častěji jíst ryby. Jistě za měsíc jsou zde Vánoce, a tak se už těšíme na kapra. Ale jíst ryby jednou za rok je velice málo. Rybu bychom měli zařadit na náš jídelníček alespoň jednou týdně.
Ani jejich příprava nemusí být nudná. Zapomeňte na hrůzný zážitek z dětství, a sice na rybí filé na másle. Nahraďte ho novým chuťovým zážitkem. Připravte si filé obalené v sezamu s gratinovanou rýží s dýní a žampiony. Váš mlsný jazýček bude jásat.
Pro 4 mlousny:
250 g rýže
200 g žampionů
150 g dýně hokkaido
1 lžička majoránky
1 lžička máty
75 g strouhaného sýra
600 g rybích filet
1 vejce
1 lžíce citronové šťávy
4 lžíce sezamu
pepř
sůl
Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Rýži připravíme podle návodu a přendáme ji do formy. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, dýni oloupeme a nastrouháme ji. Vše smícháme s bylinkami a přidáme k rýži. Navrch rozprostřeme sýr a vložíme na 15 minut do trouby.
Vejce rozšleháme a rybí filé v něm z obou stran obalíme. Poté je pokapeme citronovou šťávou a posypeme a sezamem. Na rozehřáté pánvi opečeme z každé strany po dobu 5 minut. Poté filé ochutíme solí a pepřem a podáváme s gratinovanou rýží.
Sandra Špačková
foto: www.edeka.de