Věděli jste, že Prosecco není značka vína, ani pěstitelská oblast, ale odrůda vinné révy? Původ odrůdy není jasný, jedni tvrdí, že pochází ze stejnojmenné vesnice poblíž Udine, jiní tvrdí, že se jedná o import z Dalmácie.
Za své rozšíření v provincii Treviso tato odrůda vděčí mrazivým rokům na konci 18. století, které zapříčinily poničení místních vinic. Historie Prosecca se začíná psát v 19. století, kdy António Carpené založil enologickou společnost, která měla za cíl výrobu šampaňského. Ze šampaňského sice nakonec nic nebylo, ale zrodilo se Prosecco di Conegliano–Valdobbiadene. (Prosecco DOC)
Rossini je jedním z mnoha svěžích drinků, které za svou svěžest vděčí právě tomuto šumivému vínu.
5 cl vychlazeného jahodového pyré
15 cl vychlazeného Prosecco di Conegliano
Jahodové pyré dáme do dobře vychlazené sklenice. Přilijeme Prosecco, zamícháme a ihned podáváme.
Sandra Š.
foto: Vera Kratochvil_publicdomainpictures.net
Vyzkoušel jsem již dřív a je vážně skvělé, nevěřil bych, že je to tak dobré..