Máte chuť na italskou kuchyni? Co takhle vyměnit těstoviny za rýži a pochutnat si na rizotu? V názvu stojí jarní rizoto, nenechte se zmást, všechny surovine lze hravě sehnat i nyní, a tak nic nestojí v cestě.
Pro tento recept se nejvíce hodí rýže Arborio patřící ke krátkozrnné odrůdě asijské rýže seté japonského typu. Tato odrůda na rozdíl od té indické nevyžaduje tropické podmínky k růstu.
Pro 4 mlsouny:
1000 ml zeleninového vývaru
olivový olej
2 malé cibule
2 větší mrkve
300 g cukety
300 g rýže
100 g mraženého hrášku
svazek jarních cibulek
Vývar přivedeme v pánvi k varu, poté plamen ztlumíme a necháme probublávat. V druhé hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, mrkev a cuketu. Ochutíme solí a pepřem. Restujeme 3 minuty a poté přidáme rýži. Vaříme několik minut a poté zalijeme vařečkou vývaru, necháme vývar absorbovat a tak pokračujeme, až přidáme všechen vývar, vaříme, dokud rýže nezměkne.
Asi tak 5 minut před koncem, přimícháme k rýži hrášek a jarní cibulku nakrájenou na kolečka.
Martina Mlsná