Hovězí játra se používají spíše do paštik či do polévkových knedlíčků, vyzkoušet můžete ale i jejich minutkovou úpravu. Pokud hovězí játra nemusíte, můžete je nahradit telecími či vepřovými.
Játra před tepelnou úpravou vždy omyjte a odstraňte blanky. Nikdy je předem nesolte.
Pokud by se tak stalo, budou tvrdá.
Jako příloha je vhodná bramborová kaše.
Pro 4 mlsouny:
1 lžíce citrónové šťávy
3 cibule
3 větvičky majoránky
3 lžíce oleje
2 lžíce mouky
1 lžíce másla
sůl
pepř
Jablečný kompot
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a smícháme s citrónovou šťávou. Jablka dáme spolu s třemi lžícemi vody do hrnce, přivedeme k varu a přikryté vaříme asi 10 minut.
Hovězí játra s cibulkou
Cibuli nakrájíme na kolečka. Z majoránky otrháme lístky. Na 2 lžících oleje rozehřejeme na pánvi a na středním plameni na něm osmažíme cibulku. Nakonec přimícháme cibuli a sundáme z pánve.
Očištěná játra osušíme kuchyňskou utěrkou a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a máslo a játra orestujeme z obou stran, asi 2 minuty. Osolíme a opepříme, přidáme cibuli, necháme prohřát a můžeme podávat.
Sandra Š.