Restaurant Daliborka je součástí krásného Club Hotelu Daliborka, který je perličkou secesní architektury uprostřed klidné vilové čtvrti v Praze. Secese tu dýchá nejen z hotelového exteriéru, ale také z místních pokojů a interiérů příjemné restaurace, kterou si zamilujete. Pokud chcete dopřát Vašemu jazýčku opravdový gastronomický zážitek, musíte sem zavítat.
Šéfkuchařem místního restaurantu je sympatický Jaroslav Čáp, který se svým týmem stojí za vznikem skvělého A la carte menu, kvůli kterému se sem budete chtít nejednou vrátit.
Připravili jsme pro Vás rozhovor s vedením restaurace, ve kterém se dozvíte, kde čerpají inspiraci a jaký pokrm je nejoblíbenější.
Kde čerpáte při vaření inspiraci?
Největší inspirací jsou pro nás klasické české a evropské recepty z dob kdy vládla kuchyni Magdaléna Dobromila Rettigová nebo Marie Sandtnerová. Ale podněty k novým receptům nacházíme každý den, např. v zahradě Club Hotelu Daliborka, kde si pěstujeme vlastní bylinky, na farmářském trhu nebo u našich dodavatelů, které známe osobně, a proto známe též původ každé suroviny, kterou servírujeme hostu na talíř. Velmi inspirativní je pro nás též Slow Food, jehož zásady práce se surovinou a návrat ke kultuře stolování ctíme.
Na jaký pokrm jste na Vaší A la carte menu nejpyšnější?
Nejpyšnější jsme vždy na ty pokrmy, které nejvíce chutnají našim hostům. Sami říkáme, že vaříme to, co rádi jíme. A ze současného A la carte menu je nejoblíbenější Jehněčí kolínko tažené v tymiánovém jus s opečenými bramborovými špalíky a listovým špenátem.
Nají se ve Vaší restauraci i nejmenší mlsouni?
Na našem A la carte menu pamatujeme i na naše nejmenší. Máme pro ně připraveny speciální pokrmy. Mimo to se u nás zabaví v dětském koutku u dětského stolečku s pastelkami a hračkami.
Mění se Vaše a la carte menu?
A la carte menu je u nás jednoduché, přesto v něm najdete průřez tím nejlepším. Je doplněné Specialitami týdne (zde vždy pracujeme s aktuálním ročním obdobím, dostupnými surovinami a sestavujeme menu na dané téma: jahody, houby, zvěřina).
Je možné pronajmout restauraci pro uzavřenou společnost a uspořádat zde soukromou oslavu, např. svatbu?
V pořádání svateb, soukromých oslav i firemních večírků jsme odborníky. Ctíme zásadu, že každý z našich hostů – klientů si zaslouží individuální přístup a velmi rádi naplánujeme konkrétní aranžmá jednotlivých akcí, doporučíme menu, nápoje, vína, výzdobu, popřípadě předáme kontakty na naše prověřené partnery – designery, fotografy, tiskaře.
Kromě velice příjemného rozhovoru poskytl Club Hotel Daliborka našim čtenářům recepty na skvělé pokrmy, na které se můžete těšit v následujících dnech.
Marinovaná červená řepa plněná šlehaným kozím sýrem
Grilovaná vepřová panenka na hříbkovém rizotu
Tatarák z tuňáka
Crème brûlée
Jaroslav Čáp
Šéfkuchař Jaroslav Čáp jako vyučený kuchař číšník na Soukromé střední odborné škole stravování a cestovního ruchu začal vařit na vojně. Praxi absolvoval v hotelu Jalta pod vedením šéfkuchaře Kožíška, Hotelu Don Giovanni pod vedením Radka Schuberta, kavárně Slávia a Hotelu Barcelo. Svou sólovou dráhu začínal v restauraci Jarmark a pak ve francouzském rest Ponte se zaměřením na francouzská jídla a čerstvé ryby. V restaurantu FooDoo působil jako sous chef pod Pavlem Šafránkem. Následoval restaurant Charmant, kde působil jako šéf kuchař po boku Dalibora Navrátila, kde se věnovali nejnovějším trendům v přípravě pokrmů. Sám přiznává, že to pro něj byla obrovská škola pracovat s člověkem, který získal rytířský řád za gastronomii.