Řeřichovo – bramborová polévka

Řeřicha je velice oblíbenou rostlinou pro svou nenáročnost, výtečnou chuť a pro velké množství vitamínů.

V této chutné a jemné bylince najdeme i řadu minerálů jako draslík, železo, hořčík a vápník. Již v minulosti byla považována za bylinu léčivou a mnozí lékaři ji doporučovali lidem trpícím nemocemi močového ústrojí a poruchami krvetvorby.

Přidejte řeřichu do polévky. Velmi jí sluší kombinace s bramborami v polévce a určitě si pochutnáte.

 

Pro 4 mlsouny:

120 g cibule
400 g uvařených brambor
3 lžíce másla
100 ml bílého vína
3 lžíce strouhanky
1 citron
150 ml smetany ke šlehání
4 řeřichy
4 lžíce smetanového jogurtu
sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla. Cibuli a brambory na něm podusíme a zalijeme vínem a zeleninovým vývarem. Na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut. Mezitím na pánvi rozehřejeme zbylé máslo. Dozlatova na něm orestujeme strouhanku. Z půl citronu nastrouháme kůru a přidáme ke strouhance. Dáme stranou. Řeřichu nasekáme a smícháme se smetanou a jogurtem. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a smícháme s ochucenou smetanou. Ochutíme solí a pepřem a necháme přejít varem. Nakonec polévku ještě jednou promixujeme. Servírujeme s řeřichou a restovanou strouhankou.

Sandra Š.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>