Řeřicha je velice oblíbenou rostlinou pro svou nenáročnost, výtečnou chuť a pro velké množství vitamínů.
V této chutné a jemné bylince najdeme i řadu minerálů jako draslík, železo, hořčík a vápník. Již v minulosti byla považována za bylinu léčivou a mnozí lékaři ji doporučovali lidem trpícím nemocemi močového ústrojí a poruchami krvetvorby.
Přidejte řeřichu do polévky. Velmi jí sluší kombinace s bramborami v polévce a určitě si pochutnáte.
Pro 4 mlsouny:
400 g uvařených brambor
3 lžíce másla
100 ml bílého vína
3 lžíce strouhanky
150 ml smetany ke šlehání
4 řeřichy
4 lžíce smetanového jogurtu
sůl, pepř
Cibuli nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla. Cibuli a brambory na něm podusíme a zalijeme vínem a zeleninovým vývarem. Na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut. Mezitím na pánvi rozehřejeme zbylé máslo. Dozlatova na něm orestujeme strouhanku. Z půl citronu nastrouháme kůru a přidáme ke strouhance. Dáme stranou. Řeřichu nasekáme a smícháme se smetanou a jogurtem. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a smícháme s ochucenou smetanou. Ochutíme solí a pepřem a necháme přejít varem. Nakonec polévku ještě jednou promixujeme. Servírujeme s řeřichou a restovanou strouhankou.
Sandra Š.