Na pultech obchodů v těchto dnech můžeme najít krásné čerstvé ředkvičky. Byla by škoda je tam nechat. Jsou nejen chutné, ale i zdravé.
Jako každá jiná zelenina i ředkvičky totiž obsahují mnoho cenných látek. Z minerálních látek jsou to vápník, fosfor, železo, síra či draslík. Také obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá mimo jiné pro vývoj plodu a pro růst dětí. Zároveň je v nich bohatý zdroj vitaminu C.
Uvařte si tuto chutnou polévku a určitě do ní přidejte i špek, ten jí dodá úplně jiný rozměr.
Pro 4 mlsouny:
500 g brambor
1 a ¼ l zeleninového vývaru
80 g uzeného prorostlého špeku
300 g ředkviček
sůl
pepř
150 g zakysané smetany
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme, omyjeme a také nakrájíme na kostičky. Cibuli, mrkev a vývar společně přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Špek nakrájíme na kostičky a na pánvi bez tuku opečeme do křupava. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na kousky (trochu dáme stranou). Řeřichu nastříháme a společně s ředkvičkami ji přidáme do polévky a minutu povaříme. Polévku rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. Poté přidáme smetanu a promícháme. Podáváme posypané odloženými ředkvičkami, řeřichou a špekem.
Sandra Š.