Doba letních dovolených je již dávno ta tam, ale vy byste si ji rádi připomněli alespoň prostřednictvím chuťových buněk?
Pak si připravte osvěžující řecký choriatiki salát.
Řecký salát je složen z rajčat, cibule, okurky, oliv, fety a velké spousty olivového oleje. Je to tedy zároveň malá studnice zdraví.
Tento salát má v Řecku desítky obměn a variant. Někde do něj dávají natvrdo uvařená vejce, jinde přidávají hrst kaparů, červenou papriku, a dokonce i kukuřici.
Díky tomuto salátu se alespoň váš mlsný jazýček na chvíli ocitne v Řecku.
Pro 4 mlsouny:
3 zralá rajčata
1 větší okurka
1 zelená paprika
1 červená cibule
40 g černých oliv
150 g sýru feta
100 ml olivového oleje
lžíce oregána
dle chuti balzamikový nebo vinný ocet
sůl
pepř
Okurku oloupeme a spolu s rajčaty nakrájíme na větší kusy. Papriku očistíme od semeníku a nakrájíme na širší proužky, cibuli pak na klínky. Všechnu zeleninu i olivy rovnou rozdělíme do misky, přidáme olivy a podle slanosti zakoupeného sýru osolíme. Sýr feta nalámeme na kostky, nebo na větší plátky, záleží na tom, jak ho máme rádi. Na salát nasypeme nakrájený sýr. Na zálivku smícháme olivový olej, ocet, oregáno, sůl a pepř. Olivovým olejem opravdu nešetříme, správné choriatiki ho chce hodně, nestačí jen zakápnout. Podáváme s bílým pečivem.
rdc